UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 2149/15.07.2019 adresată dlui. Eugen Orlando Teodorovici - Ministrul Finanțelor Publice, ref.: suplimentarea bugetului alocat în 2019 pentru restituirea supraaccizei pentru transportatorii rutieri

Nr. 2149/15.07.2019

 

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

Domnului Eugen Orlando TEODOROVICI - Ministrul Finanțelor Publice

 

Ref: Suplimentarea bugetului alocat în 2019 pentru restituirea supraaccizei pentru transportatorii rutieri

 

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă solicită suplimentarea bugetului alocat în 2019 restituirii supraaccizei pentru transportatorii rutieri, pentru a putea acoperi toate cererile din partea firmelor și pentru a menține competitivitatea industriei de transport rutier românești.

Vă reamintim că transportul rutier a fost anul trecut principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 5,144 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decât întreaga ramură de servicii telecom și IT. Transportul rutier generează aproape un sfert din exportul total de servicii al României, de 22 miliarde de euro, iar în 2018 a realizat un excedent de 3,765 miliarde de euro, reprezentând aproape jumătate din soldul total al comerțului internațional cu servicii, de 8,1 miliarde euro.

Prin restituirea supraaccizei firmelor de transport rutieri, consumul de motorină este menținut în România, de unde statul poate încasa TVA și restul de acciză. Potrivit ultimelor date de la Comisia Europeană din data de 08.07.2019, analizate de UNTRR, rezulta un cost pentru firmele de transport rutier (preț motorină fără TVA și cu acciza recuperabilă) de 0,96 euro/litru în România, în comparație cu Ungaria – 0,95 euro/litru, Bulgaria – 0,92 euro/litru sau Slovenia – 0,94 euro/litru.

Fără acciza recuperabilă și TVA, costul pentru firmele de transport rutier din România ar ajunge la peste 1 euro/litru, iar volumele de motorină alimentate de transportatorii rutieri vor migra către țările vecine, cu impact negativ asupra bugetului de stat. Totodată, transportatorii rutieri vor fi nevoiți să majoreze tarifele de transport cu cel puțin 12% ca urmare a întârzierii rambursării supraaccizei pentru transportatorii rutieri, creștere care se va resimți direct și imediat în prețurile plătite de populație.

În acest sens, UNTRR solicită ca Ministerul Finanțelor Publice să sprijine alocarea unui buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei în 2019, iar plățile sumelor aferente firmelor de transport rutier să se realizeze fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislație.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă rugăm să primiți, stimate Domnule Ministru, expresia înaltei noastre considerații,

 

Secretar General

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 17.07.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii