UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 2113/29.05.2018 în atenția domnului Corneliu Ioan DIMITRIU - Director, Direcția Transport Rutier, Ministerul Transporturilor ref. obținerea CPC în România de către șoferii profesioniști moldoveni care dețin permis de conducere moldovenesc

Nr. 2113/29.05.2018

 

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Domnului Corneliu Ioan DIMITRIU -  Director, Direcția Transport Rutier

Ref: obținerea CPC în România de către șoferii profesioniști moldoveni care dețin permis de conducere moldovenesc  

Stimate Domnule Director,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), în calitate de asociație profesională și patronală reprezentând firmele românești de transport rutier de marfă și persoane, vă solicită măsuri de urgență care să permită transportatorilor rutieri români angajarea de șoferi profesioniști  din Republica Moldova – având în vedere criza acută de șoferi profesioniști cu care se confruntă industria transporturilor rutiere din Româna,  semnalată de asociația noastră în numeroase intervenții adresate Ministerului Transporturilor, în ultimii ani.

Un număr în creștere de transportatori rutieri români s-au plâns UNTRR cu privire la interdicția impusă de Ministerul Transporturilor prin Direcția de Transport Rutier (DTR) și Autoritatea Rutieră Română (ARR), de a susține examenul de dobândire a certificatului de calificare profesională(CPC), în cazul șoferilor profesioniști moldoveni angajați cu forme legale de firme de transport rutier din România, care au act de identitate românesc, dar dețin permis de conducere moldovenesc.

Considerăm că prevederile Directivei europene 59/2003 privind obținerea certificatului de calificare profesională (CPC) sunt aplicabile și în cazul șoferilor profesioniști moldoveni angajați de transportatori români, aceștia încadrându-se la art.1 b) ca “resortisanți ai unor țări terțe care sunt angajați sau utilizați de o întreprindere înființată într-un stat membru, denumiți în continuare „conducători auto”, care efectuează transporturi rutiere în cadrul Comunității, pe drumuri deschise utilizării publice, folosind:

vehicule pentru care este necesar un permis de conducere de categoria C1, C1+E, C sau C+E, așa cum sunt definite aceste categorii în Directiva 91/439/CEE, sau un permis de conducere recunoscut ca fiind echivalent;

De asemenea, considerăm că autoritățile române ar trebui să recunoască, fără a impune susținerea unui examen auto, permisele de conducere eliberate de Republica Moldova – conform portalului Uniunii Europene:

https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-recognition-validity/romania/index_ro.htm

Având în vedere acest cadru european, ca și practica din alte State Membre UE precum Polonia - favorabilă angajării șoferilor din terțe țări vecine UE,  ne exprimăm îngrijorarea față de interdicția aplicată de Ministerul Transporturilor în cazul șoferilor profesioniști moldoveni, care deși sunt angajați cu forme legale de firme de transport rutier din România, respectivii șoferi moldoveni nu pot obține certificatul de calificare profesională (CPC) din cauza faptului că dețin un  permis de conducere moldovenesc, care considerăm că ar trebui să poată fi recunoscut de autoritățile române ca fiind echivalent. Actuala situație are un impact negativ asupra activității transportatorilor rutieri români, care nu își pot onora contactele pentru că șoferii lor nu își pot obține certificatul european (CPC) obligatoriu pentru a putea opera camioane în UE.

În contextul crizei acute de șoferi cu care se confruntă sectorul transporturilor rutiere, autoritățile române ar trebui să faciliteze, și nu să restricționeze angajarea șoferilor profesioniști moldoveni. În speranța identificării urgente a unei soluții, vă solicităm organizarea unei întâlniri pe subiect, la care să participe și reprezentanți ai  Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova – AITA, al cărei Centru de Instruire a Personalului pentru Transporturi Internaţionale -CIPTI este recunoscut la nivel internațional, fiind acreditat de Academia IRU.

Cu deosebită considerație,

 

Secretar General

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

Ultima modificare a paginii: 11.06.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii