UNTRR


Taxa de autostrada in Cehia

Incepand cu 1 ianuarie 2007, se va plati electronic

Taxa de autostrada in Cehia


In data de 1 noiembrie 2006, domnul Zdenek Pikous, seful departamentului de training si consultanta din cadrul asociatiei transportatorilor din Cehia, CESMAD Bohemia, a sustinut la sediul UNTRR din Bucuresti un seminar privind colectarea electronica a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere in Republica Ceha, sistem ce va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007.

Faza I urmeaza sa fie lansata pe 1 ianuarie 2007: 972 km de autostrazi si drumuri expres. Faza a II-a urmeaza sa fie lansata pe 1 iulie 2007, pentru 1.198 km de drumuri Clasa 1, lungimea totala a retelei ajungand la 2.170 km.

Taxa va fi platita de camioane si autobuze, inclusiv remorci si semiremorci, avand o greutate de 12 tone si mai mult. Valorile taxei percepute pe o anumita sectiune depind de categoria autovehiculului (functie de numarul de axe, clasa de emisii poluante).

Sistemul de taxare va fi complet electronic si se va baza pe schimbul de informatii prin microunde, intre unitatea electronica Premid ce va trebui montata la bordul autovehiculului si echipamentele instalate pe pasarele special construite de-a lungul retelei de autostrazi, drumuri expres si drumuri din clasa 1.

Inaintea utilizarii retelei rutiere, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

• Inregistrarea autovehiculului si introducerea obligatorie a informatiilor cerute prin lege in sistemul de colectare electronica a taxei. Informatiile privind documentele necesare pe care un utilizator rutier (de exemplu un sofer) trebuie sa le prezinte la inregistrare sunt disponibile pe site-ul www.premid.cz;

• Constituirea unui depozit de 1.500 CZK pentru fiecare unitate de la bord;

• Instalarea si punerea in functiune corecta a unitatii Premid de la bord.

Vor fi disponibile urmatoarele optiuni de plata a taxei:

• Plata anterioara;

• Plata ulterioara, daca este incheiat mai intai un acord privind procedura de plata ulterioara, la intervale regulate de facturare, cu depunerea unei garantii.

Punctele de contact

si distributie

- Punctele Premid

• In principal destinate pentru furnizarea serviciilor pentru soferii aflati in cursa, situate de-a lungul drumurilor cu plata si in vecinatatea lor si la anumite puncte de trecere a frontierei;

• Anumite statii de benzina;

• Chioscuri.

Punctele de distributie vor fi deschise 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana si vor avea urmatoarele insemne:

Informatii suplimentare vor putea fi obtinute non-stop, prin telefon, la numarul gratuit 800 6986 29 (800 MYTO CZ) si la numarul international de telefon cu plata +420 272 6986 29 (+420 272 MYTO CZ).

De asemenea, pentru informatii suplimentare, puteti accesa si site-ul UNTRR, la adresa www.untrr.ro.

 

Cristian Zaharescu,

UNTRR

Ultima modificare a paginii: 18.12.2006

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii