UNTRR


Întâlnire UNTRR – ASF pe tema creșterii prețului la polițele de asigurare RCA pentru vehiculele comerciale de marfă

Întâlnire UNTRR – ASF pe tema creșterii prețului la polițele de asigurare RCA pentru vehiculele comerciale de marfă

 

În data de 2 octombrie 2015, la solicitarea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, a avut loc la sediul Autorității de Supraveghere Financiară – ASF întâlnirea dintre reprezentanții UNTRR și domnul vicepreședinte Marius Vorniceanu membru executiv responsabil de Sectorul Asigurărilor-Reasigurărilor, însoțit de câteva persoane din executivul ASF.

Principalul motiv al întâlnirii propuse de UNTRR a fost creșterea prețului la polițele de asigurare obligatorie RCA în perioada 2013, 2014, 2015 - în mod nejustificat cel puțin prin prisma firmelor de transport rutier, care plătesc de 3 ori mai mulți bani și de multe ori primesc mai puține servicii în schimbul acestor sume uriașe, decât primeau în trecut.

Din partea UNTRR a participat o delegație formată din Dl. Radu DINESCU – Secretar General UNTRR, Dl. Dan STATE de la departamentul de asigurări al firmei  de transport DIANTHUS, Dl. George TINȚOACĂ de la departamentul de asigurări al firmei COM DIVERS AUTO RO și Dl. Cornel IORDACHE, Director Activități membri UNTRR.

UNTRR a prezentat o situație comparativă pe același tip de mașină  care a avut asigurare RCA făcută succesiv la aceeași societate de asigurări unde s-a arătat faptul că în majoritatea  cazurilor  prima de asigurare crește de la an la an în procente între 20 – 150%. S-a evidențiat  că sunt diferențiate primele de asigurare în funcție de cod CAEN – dacă firma de transport are cod CAEN transport marfă sau transport persoane, prima de asigurare este mai mare comparativ cu prima de asigurare pentru companii care efectuează transporturi comerciale dar au alt cod CAEN. De asemenea s-a adus la cunoștința domnului vicepreședinte ASF că sunt diferențiate primele de asigurare în funcție de localitatea în care firma are sediul social (dacă o companie are sediul social în București, primele sunt mai mari comparativ cu alte județe).

Reprezentanții ASF s-au arătat surprinși de cele relatate de UNTRR, precizând că se vor face verificări și vor solicita societăților de asigurări să arate care este motivul pentru care au fost mărite așa de mult primele de asigurare.

ASF a fost surprinsă de faptul că societățile de asigurări nu majorează prețul prin raportare cu 6 luni în avans la ASF, ci indexează tarifele existente.

Domnul Vicepreședinte ASF a propus o nouă întâlnire cu reprezentanții UNTRR în maxim două săptămâni, timp în care UNTRR să aducă argumente și dovezi din care să rezulte diferențele între prețurile stabilite de societățile de asigurare  a  primelor pentru  asigurările RCA.

În vederea pregătirii următoarei întâlniri, UNTRR roagă membrii săi, în măsura în care au polițe RCA la aceleași autovehicule în ultimii ani, ideal fără daune - să transmită aceste polițe pe adresa office@untrr.ro pentru a putea compara datele.

Pentru a putea demonstra diferențele menționate mai sus între primele de asigurări ar fi ideal să ne transmiteți:

1. același tip de vehicul, fără daune, firma cu același cod CAEN - transport, eventual aceeași firmă de asigurări, aceeași perioadă de referință, - LOCALITĂȚI DIFERITE - astfel se poate demonstra impactul localității de amplasare a firmei în valoarea primei de asigurare

2. același tip de vehicul, fără daune, aceeași localitate, eventual aceeași firmă de asigurări, aceeași perioadă de referință, firma cu CODURI CAEN PRINCIPALE DIFERITE TRANSPORT RUTIER SAU ALTCEVA -  astfel se poate demonstra impactul CODULUI CAEN PRINCIPAL TRANSPORTURI RUTIERE în valoarea primei de asigurare

3. același vehicul, fără daune, aceeași firmă de asigurare, aceeași firmă care operează vehiculul în ultimii 3 ani - valorile în creștere ale RCA.

Actualizare: Raport asupra întâlnirii dintre reprezentanţii UNTRR şi Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ultima modificare a paginii: 12.12.2015

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii