UNTRR


23.01.2020- Danemarca: propunere nouă privind salariul minim pentru transportatorii străini care efectuează cabotaj/transport combinat în Danemarca

Informații preliminare


Guvernul danez a publicat recent un acord politic privind introducerea unui salariu minim pentru operatorii de transport rutier străini care efectuează pe teritoriul Danemarcei operațiuni de cabotaj (autovehiculele cu MTMA mai mare de 3,5 tone) sau efectuează un transport rutier național ca parte dintr-un transport combinat. Transportul internațional nu este inclus în acest acord.


Acest acord necesită o modificare a Legii daneze privind detașarea lucrătorilor, care va trebui  adoptată de parlamentul danez.


Se preconizează că propunerea va fi adoptată în următoarele săptămâni/luni.


Acordul politic include următoarele propuneri:

-   Introducerea unui salariu minim pe oră pentru operatorii de transport rutier străini care efectuează operațiuni de cabotaj/transport rutier național ca parte dintr-un transport combinat. Salariul minim pe oră se va publica ulterior și va fi calculat pe baza unui contract colectiv danez.  

- Notificare privind detașarea. Aceasta trebuie să includă următoarele elemente:

o Numele, adresa și datele de contact ale companiei

o Informații privind felul transportului

o Identitatea autovehiculului (număr de înmatriculare)

o Data începutului și încheierii operațiunii de transport

o Informații despre identitatea șoferului care efectuează operațiunea de transport și datele lui de contact  

- Documentele trebuie să se afle la bordul autovehiculului și trebuie prezentate autorităților în cazul unui control. Documentația trebuie să includă:

o Notificarea privind detașarea

o Contractul de muncă

o Fluturașul de salariu

o Înregistrări ale orelor lucrate

În cazul lipsei notificării sau dacă notificarea nu este completă, firma de transport va fi sancționată cu o amendă de 10.000 DKK (aprox. 1340 EUR). Amenda crește cu 100% în cazul în care se repetă aceeași încălcare.

Dacă șoferjul nu este plătit cu salariul minim, amenda se calculează pe baza diferenței dintre salariul minim și salariul real plătit, cu un minim de 35.000 DKK (aproximativ 4700 EUR). În cazul încălcărilor repetate, amenda crește cu 100%.

 Sursa: ITD, Danemarca

Ultima modificare a paginii: 23.01.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii