UNTRR


UNTRR avertizează transportatorii români asupra controalelor abuzive ale timpului de odihnă în Uniunea Europeană

02.04.2010

Comunicat de Presă

UNTRR avertizează transportatorii români asupra controalelor abuzive ale timpului de odihnă în Uniunea Europeană

 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România avertizează transportatorii români asupra problemelor legate de utilizarea certificatului European de desfăşurare a activitatilor, care este solicitat abuziv de autoritatile de control din diferite state europene de la soferii romani care efectueaza cateva zile de odihna în UE dupa ce şi-au descarcat marfa, in asteptarea urmatoarei comenzi de transport pentru intoarcerea in tara.

Ofiţerii de control din UE au aplicat până acum amenzi foarte mari şoferilor români care nu au prezentat, pe lângă cardul şoferului cu înregistrarea corespunzătoare a perioadei de odihnă, şi certificatul european de desfăşurare a activităţii completat de firma de transport din Romania pentru a demonstra că în zilele în care respectivii şoferii s-au odihnit, aceştia nu au condus, de fapt, un alt vehicul echipat cu tahograf analogic.

UNTRR a sesizat autorităţilor române şi europene faptul că această practică este nefundamentată şi abuzivă, pentru că:

1.    Decizia Comisiei Europene din 14.12.2009 privind noul certificat European de desfăşurare a activitatii precizează că "Formularul de certificat trebuie utilizat numai dacă, din motive tehnice obiective, prin înregistrarea tahografului nu se poate dovedi că s-au respectat dispozitiile Regulamentului (CE) nr. 561/2006 " şi având în vedere că şoferii români au prezentat înregistrarea tahografului digital care demonstrează clar că aceştia nu au condus în respectivele zile.

2.    Cerinţa autorităţilor de control europene nu poate fi aplicată în condiţii reale, având în vedere că firma nu poate să le dea în avans şoferilor acest formular de atestare a activităţii, pentru că nu poate fi mereu prevăzută perioada de "asteptare" până la primirea urmatoarei comenzi de transport.

Până când Decizia Comisiei Europene din 14.12.2009 va fi corect aplicată în toate Statele Membre,  recomandăm membrilor UNTRR să utilizeze ultima variantă a Certificatului de desfăşurare a activitatilor, pregatit pentru a îl pune la dispoziţia şoferilor la bord, pentru perioadele necesare.

Cetificatul de desfăşurare a activităţii conform Regulamentul CE nr.561/2006 sau AETR în 20 limbi de circulaţie europene, inclusiv limba română se poate descărca de pe site-ul UNTRR - Click aici

Mai multe informaţii pe www.untrr.ro

  * * *

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 02.04.2010

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii