UNTRR


Seminar ''Indicatori de performanta in transporturile rutiere"

 

2 nume mari la seminarul organizat de UNTRR

          În cadrul seminarului organizat de UNTRR în a doua decadă a lunii noiembrie, de o atenţie specială s-a bucurat intervenţia domnului Michel Hirou, director al CNR.

CNR (Comité National Routier – Comitetul Naţional Rutier) este un organism profesional de studii economice, organizat sub forma unei entităţi de drept privat, având o misiune de interes colectiv. Înfiinţat în 1949, prin decizie a autorităţilor publice, în cadrul politicii de coordonare a transporturilor rutier şi feroviar, organismul s-a ocupat, între 1962 şi 1989, Tariful Rutier Obligatoriu, instrument de lucru pentru transportatori şi agenţii economici. După suprimarea acestui tarif obligatoriu, în cadrul politicii de liberalizare a pieţei, Comitetul Naţional Rutier a devenit un organism profesional de studii economice, elaborând un tarif de referinţă, precum şi studii specifice de piaţă. În anul 2001, noţiunea de tarif  a dispărut, CNR ocupându-se în prezent îndeosebi de întocmirea de studii economice privind piaţa transporturilor rutiere. Rezultatele obţinute sunt puse la dispoziţia transportatorilor rutieri şi autorităţilor publice. De altfel, 6 membri ai Consiliului de Administraţie dintr-un total de 18 sunt numiţi de către Ministerul francez al Transporturilor. Consiliul de Administraţie este asistat de un comitet ştiinţific, care decide asupra oportunităţii realizării anumitor studii.

Prezentarea domnului Hirou s-a referit în mod special la identificarea costurilor specifice transportatorilor rutieri, stabilirea structurii acestor costuri şi la necesitatea de a avea o imagine clară asupra tuturor implicaţiilor pe care aceste elemente le pot avea asupra negocierii contractelor de transport. Pentru stabilirea unor indicatori utili transportatorilor rutieri, CNR utilizează metode statistice şi desfăşoară anchete printre firmele de transport. Rezultatele obţinute sunt apoi prezentate pe site-ul internet al organismului şi sunt actualizate lunar. Utilitatea acestui instrument este demonstrată şi de numărul de accesări ale site-ului internet al CNR (14000 – 16000 de vizitatori zilnic). Presa şi celelalte site-uri specializate utilizează la rândul lor în mare măsură datele furnizate de acest organism. 

Prezentarea domnului Ad Rosenbrand, director NEA Olanda, a avut în vedere provocările legate de creşterea schimburilor de mărfuri, cărora transportatorii trebuie să le facă faţă. Astfel, Comisia Europeană estimează o creştere a traficului rutier de mărfuri, până în anul 2020, de circa 30%, ceea ce va agrava problemele cu care transporturile se confruntă deja (congestionarea axelor de transport, creşterea taxelor de drum, înăsprirea reglementărilor privind timpul de condus şi timpul de odihnă, criză a forţei de muncă). Pe de altă parte, în contextul crizei economice actuale şi a variaţiilor importante a costurilor combustibililor se estimează de asemenea că o mare parte a firmelor de transport, cel puţin în Olanda, vor înregistra pierderi (în medie -2,6%) la sfârşitul anului 2008. Trebuie avute în vedere şi noile condiţii create de liberalizarea pieţei şi de concurenţa operatorilor de pe pieţe unde, de pildă, salariile sunt mult mai mici. Ţinând cont de toate aceste elemente, NEA  a pus la punct un instrument util de modelare de costuri pentru transportatori. Datele prezentate, extrem de interesante, au demonstrat că în situaţia din prezent, firmele mici (care deţin până în 10 autovehicule) sunt mult mai expuse pierderilor operaţionale (media estimată a acestora pentru 2008 fiind de -3,2%). Instrumentul menţionat mai sus generează un indicator de performanţă, care, pe baza unor indici de referinţă, permite compararea performanţelor societăţii în raport cu alte firme de profil comparabile. Prezentarea domnului Rosenbrand s-a încheiat cu un studiu de caz, unul din participanţi fiind invitat să utilizeze software-ul pus la punct pentru generarea indicatorilor de performanţă.


Ultima modificare a paginii: 14.11.2008

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii