UNTRR


Comunicat de presa 08.04.2011 - PETROLI ŞTII ÎŞI CRESC PROFITURILE ÎN TIMP CE ECONOMIA ROMÂNEASCĂ SE DUCE LA VALE!

 

Comunicat de presă
08.04.2011
PETROLI ŞTII  ÎŞI CRESC PROFITURILE ÎN TIMP CE ECONOMIA ROMÂNEASCĂ SE DUCE LA VALE!
 
Creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi continuă!
Astăzi PETROM a mai crescut „puţin” preţurile la motorină.
În urma unei analize a UNTRR, bazată pe date oficiale – evident că nu de la Guvernul României, care aplică politica „nu aud, nu văd, nu fac nimic” – s-a constatat că, de la începutul acestui an, s-au produs următoarele evoluţii:
-       a crescut cotaţia petrolului, media cotaţiilor spot la ţiţei ajungând să crească cu 28,8%, respectiv o creştere medie cu 25,85 USD/baril sau 0,16 USD/l
-       a scăzut cursul de schimb EURO/leu cu 4,11%, respectiv cu 18 bani,
-       a scăzut cursul de schimb USD/leu cu 10,18%, respectiv cu 39 de bani,
-       a crescut preţul de vânzare al motorinei la PETROM cu 8,71%, respectiv cu 47 de bani.
Deşi la prima vedere s-ar părea că această creştere a preţului carburantului acoperă doar variaţia creşterii preţului la ţiţei, dacă e să ţinem cont că influenţa preţului ţiţeiului în costul final al produsului (motorinei) este de doar 36% (conform Statistisches Bundesamt Deutschland), ar fi trebuit ca această creştere să fie de doar 0,0576 USD/l, respectiv, la cursul de azi, 0,166 lei/l la care se adaugă TVA rezultând o creştere de maxim 0,206 lei/l faţă de 0,47 lei/l.
Din cele de mai sus rezultă că PETROM ar obţine un profit brut de 0,264 lei/l – peste 56% din majorare reprezentând profit - doar în urma majorărilor nejustificate a preţurilor, pe lângă profitul obţinut anterior.
Ne întrebăm atunci:
Ce anume dictează preţul motorinei?
Cum este posibil ca, în plină criză, recesiune sau cum s-o mai numi, unii să facă profit doar datorită monopolului pe care îl deţin?
Cum se poate ca statul, care ar trebui să gestioneze economia românească şi să ne scoată din recesiune, să nu facă nimic?
Oare statul – prin reprezentanţii săi – care ar trebui, conform Constituţiei, să-şi protejeze cetăţenii, persoane fizice şi persoane juridice, are alte interese din moment ce trenează investigaţiile în acest domeniu de peste cinci ani şi nu ia nicio măsură de gestionare a acestei situaţii?

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane

 

Ultima modificare a paginii: 08.04.2011

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii