UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 30.11.2018: UNTRR solicită participarea activă și responsabilă a Ministrului Român al Transporturilor la Consiliul de Transport UE din 03.12.2018 când se decide soarta pachetului mobilitate și se prezintă programul de lucru al viitoarei Președinții Române a Consiliului UE

30.11.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

UNTRR solicită participarea activă și responsabilă a Ministrului Român al Transporturilor la Consiliul de Transport UE din 03.12.2018 când se decide soarta pachetului mobilitate și se prezintă programul de lucru al viitoarei Președinții Române a Consiliului UE

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR adresează un apel Președintelui României și Guvernului României să acționeze cu responsabilitate și să asigure participarea Ministrului Transporturilor din România la următorul Consiliu al Miniștrilor de Transport din UE care va avea loc pe 03 decembrie 2018 la Bruxelles, pentru a apăra viitorul transportatorilor români în UE într-un moment crucial, când Consiliul va decide soarta Pachetului Mobilitate și când, de asemenea, este prevăzură prezentarea programului de lucru al viitoarei Președinții Române a Consiliului Uniunii Europene.

Precizăm că pachetul mobilitate 1, publicat pe 31.05.2017, cuprinde propuneri importante de modificare a legislației europene în domeniul transporturilor rutiere, realizate pe fondul protecționismului în creștere al Statelor Membre din Vestul UE reunite în cadrul Alianței Rutiere, iar transportatorii central și est-europeni vor fi cei mai afectați de măsurile propuse, care vor conduce la o creștere semnificativă a costurilor lor de operare și la restricționarea transporturilor rutiere internaționale operate de aceștia în cadrul UE.

În acest context, avertizăm că Austria – stat membru al Alianței Rutiere care deține actuala Președinție a Consiliului UE, face presiuni pentru adoptarea în cadrul  Consiliului de Transport UE din 03.12.2018 a unui compromis periculos privind pachetul mobilitate 1, prin care se propune restricționarea abuzivă a transporturilor rutiere internaționale în UE, reprezentând un pas înapoi de la realizarea spațiului european unic al transporturilor. Solicităm Ministrului Transporturilor din România să respingă ferm compromisul propus de Președinția Austriacă  cu privire la dosarele cheie ale Pachetului Mobilitate pentru transportatorii români, respectiv:

  • Propunerea inacceptabilă privind aplicarea directivei detașării lucrătorilor la toate operațiunile de transport rutier internațional, cu exceptarea operațiunilor de transport rutier bilateral definite extrem de restrictiv de către Președinția Austriacă. Această propunere urmărește reducerea semnificativă a transporturilor rutiere internaționale operate de transportatorii români în UE cu consecințe negative asupra economiei României, în condițiile în care, reamintim că transportul rutier de mărfuri este principalul contributor la exportul de servicii al României, conform datelor BNR. UNTRR, alături de peste 50 de asociații profesionale de transport rutier din 24 de State Membre, inclusiv din Austria, au semnat Declarația comună împotriva aplicării Directivei Detașării Lucrătorilor la operațiunile de transport internațional – ultima variantă a acestei Declarații, cu un număr în continuă creștere de semnatari este publică pe site-ul http://www.stopneoprotectionism.eu/ și pe site-ul www.postingfreetransport.org  .
  • Propunerea inacceptabilă de restricționare a cabotajului prin introducerea unei perioade de "răcire"(cooling off) de 7-14 zile, după ultima operațiune de cabotaj înainte ca un transportator român să poată efectua alte operațiuni de cabotaj în același stat membru. De asemenea, este inacceptabilă introducerea oricărei obligații privind “întoacerea acasă a vehiculelor”.

Referitor la revizuirea regulilor europene privind timpii de conducere și de odihnă, ne exprimăm îngrijorarea privind propunerile Președinției Austriece legate de obligația întoarcerii acasă a șoferilor profesioniști, precum și privind retro-echiparea camioanelor cu noul tahograf inteligent, generând costuri nejustificate transportatorilor români legate de interesul Statelor Alianței Rutiere de a utiliza tahograful inteligent ca instrument de control pentru detașare și cabotaj. Solicităm României să susțină ca perioada de repaus săptămânal normal să poată fi efectuată în cabina camionului, conform practicii îndelungate a industriei de transport rutier la nivel european și având în vedere lipsa acută de parcări sigure și securizate pentru transportatorii rutieri la nivel european.

În acest moment crucial pentru industria transporturilor rutiere din România și din UE, solicităm Președintelui României și Guvernului României să asigure implicarea activă și responsabilă a Ministrului Transporturilor din România, țară care va prelua Președinția Consiliului UE la 01.01.2019!

Solicităm Ministerului Transporturilor din România să consulte industria transporturilor rutiere din România cu privire la programul de lucru al viitoarei Președinții Române a Consiliului UE.

Solicităm coordonarea Ministrului Român al Transporturilor cu Miniștrii de Transport din alte State Membre afectate de propunerile Președinției Austriece privind Pachetul Mobilitate, pentru a apăra interesele transportatorilor rutieri români în cadrul Consiliului de Transport UE din 03.12.2018, respingând ferm propunerile abuzive de compromis ale Președinției Austriece cu privire la dosarele cheie ale Pachetului Mobilitate. MAI BINE NICIUN UN COMPROMIS DECAT UN COMPROMIS DEZAVANTAJOS PENTRU TRANSPORTATORII ROMANI!

 

* * *


Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

 

Ultima modificare a paginii: 30.11.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii