UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 3 decembrie 2014: UNTRR solicită autorităților române măsuri concrete de protecție a consumatorilor față de creșterea nejustificată a tarifelor asigurărilor în transporturile rutiere

03.12.2014


COMUNICAT DE PRESĂ

UNTRR solicită autorităților române măsuri concrete de protecție a consumatorilor față de creșterea nejustificată

a tarifelor asigurărilor în transporturile rutiere

 

UNTRR  consideră nejustificată creșterea costurilor poliței RCA pentru transportatorii rutieri, fără să ofere nimic în plus consumatorilor și cu impact negativ asupra activității acestora. Asociația noastră și-a exprimat în numeroase rânduri nemulțumirea față de creșterea continuă a tarifelor asigurărilor în industria transporturilor, solicitând autorităților române încă din anul 2008 să întreprindă măsuri concrete de protecție a consumatorilor față de această creștere nejustificată a tarifelor practicate de societățile de asigurări.

Amintim mai jos principalele solicitări adresate de UNTRR autorităților române- CSA/ASF și Ministerului Transporturilor, în ultimii ani:

- Corelarea tarifelor societăților de asigurări cu calitatea serviciilor oferite clienților


- Realizarea unor studii de impact și consultarea industriei de profil înainte de promovarea unor acte normative, având în vedere aplicarea imperfectă a actualelor reglementări


- Întreprinderea de către CSA/ASF a unor măsuri concrete pentru protecția consumatorilor, prin realizarea unor statistici/clasamente publice ale societăților de asigurări, referitoare la termenul mediu de realizare a plăților pentru industria transporturilor (pe tipuri de asigurări RCA, CASCO, CMR, medicale) și la procentul plătit din suma solicitată de către fiecare societate de asigurare– astfel încât clienții să își poată alege societatea de asigurare pentru fiecare tip de asigurare, în deplină cunoștință de cauză față de promptitudinea acestora în executarea contractelor de asigurare.

Contrar demersurilor UNTRR, constatăm cu îngrijorare că de la an la an, tarifele practicate de societățile de asigurări au continuat să crească, fără să ofere nimic în plus consumatorilor. UNTRR avertizează că numărul real de asigurați se va reduce proporțional cu aceste scumpiri, iar cei care rămân asigurați vor avea de plătit din ce în ce mai mult. De asemenea, plățile întârziate si incomplete către service-urile auto duc la reducerea calității si nu la creșterea acesteia, și nici a satisfacției consumatorilor.

Considerăm că o nouă majorare a tarifelor RCA în 2015 este nejustificată, având în vedere datele publicate pe site-ul ASF privind evoluția pieței asigurărilor la 31.12.2013, din care rezultă clar că totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări din RCA – în valoare de 2.467.962.816 RON, este mai mare decat totalul îndemnizațiilor plătite de acestea pentru RCA – în valoare de 1.925.572.541 RON (http://www.asfromania.ro/ns/index.php/informatii-publice/statistici/analize). Solicităm Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să analizeze care sunt cauzele reale ale scumpirilor și să ia măsuri urgente de protecție a consumatorilor față de creșterea nejustificată a tarifelor practicate de societățile de asigurări, cu consultarea prealabilă a industriei transporturilor rutiere - a celor care plătesc cele mai mari sume cu titlul de asigurări pentru autovehicule rutiere.


Solicităm Ministerului Educației Naționale să introducă ore de educație rutiera în școală, pe lângă cele de religie și educație sexuală, iar ASF ar trebui să aloce 3% din tarifele RCA încasate, ca investiție în derularea programelor educaționale pentru prevenția rutieră în vederea reducerii numărului de accidente, ceea ce va aduce o contribuție semnificativă la reducerea numărului accidentelor rutiere și costurilor despăgubirilor aferente, conducând în mod normal la o îmbunătățire a calității serviciilor oferite și o reducere a tarifelor RCA oferite de societățile de asigurări.


Solicităm ASF introducerea legală a unor bonusuri la RCA pentru organizațiile care operează autovehicule și au implementat standardul “ISO 39001:2012, Sisteme de management al siguranței traficului rutier”.


Suntem deschiși dialogului cu ASF în vederea identificării celor mai bune soluții pentru dezvoltarea unui sistem de asigurări sănătos, care să recompenseze comportamentul rutier preventiv conștient și asumat, având ca țintă cele mai bune practici din țările dezvoltate ale Uniunii Europene și pornind de la realitățile actuale din România.


***


Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 03.12.2014

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii