UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 29 ianuarie 2015: Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România cere Guvernului României să solicite Guvernului Germaniei introducerea unui moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania

COMUNICAT DE PRESĂ

29 ianuarie 2015

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România cere Guvernului României să  solicite Guvernului Germaniei introducerea unui moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania 

Începând cu 1 ianuarie 2015, Germania a introdus un salariu minim legal în valoare brută de 8,50 Euro pe oră, care se va aplica și șoferilor profesioniști străini care efectuează operațiuni de transport internațional de marfă și persoane către și din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul Germaniei. Pentru fiecare oră lucrată de un șofer român pe teritoriul german, se va aplica salariul minim din Germania – și nu cel din România. Amenda pentru nerespectarea salariului minim în Germania poate ajunge până la 500.000 Euro!


UNTRR a solicitat, încă de la anunţarea introducerii acestei legi, Guvernului României să sprijine transportatorii rutieri români prin măsuri urgente împotriva aplicării abuzive a noii legi privind salariul minim din Germania (MiLoG). Germania creează un precedent periculos pentru UE, impunând regulile sale naționale celorlalte 27 State Membre UE, fără Comisia Europeană sau Parlamentul European!


În acest context european critic, înalți oficiali guvernamentali din alte State Membre UE precum Primul Ministru polonez, Secretarul de Stat Adjunct pentru Transporturi din Polonia, Ministrul Transporturilor din Letonia au semnalat Guvernului German și Comisiei Europene efectele negative ale acestei legi asupra transportatorilor rutieri din țările lor. De asemenea, în 26 ianuarie 2015 Comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Mobilitate, Marianne Thyssen s-a întâlnit cu Ministrul Muncii din Germania, Andrea Nahles, iar în 27 ianuarie 2015 Comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc a avut o întâlnire cu Ministrul Transporturilor din Germania,  Alexander Dobrindt.

De asemenea, UNTRR a realizat numeroase demersuri (vezi aici) la nivel național, european și internațional, împotriva aplicării legii salariului minim din Germania transportatorilor romani, avertizând că această lege afectează libera circulație a serviciilor în cadrul UE. Libera circulație a mărfurilor şi serviciilor este unul dintre succesele proiectului european, contribuind la construirea pieței interne de care beneficiază în prezent cetățenii și societățile comerciale europene și care se află în centrul politicii Uniunii Europene. Piața internă actuală facilitează comerțul cu produse în 27 de state membre, cu o populație totală de peste 490 de milioane de locuitori. Aproximativ 75 % din schimburile comerciale din interiorul Uniunii Europene sunt reprezentate de mărfuri.


Din punct de vedere juridic, libera circulație a  mărfurilor a  reprezentat un element-cheie al creării și dezvoltării pieței interne. Este una dintre libertățile economice stabilite prin Tratatul CE. Articolele 28-30 din Tratatul CE definesc domeniul de aplicare și conținutul principiului prin interzicerea restricțiilor nejustificate împotriva comerțului din interiorul Uniunii Europene.

În prezent, serviciile Comisiei Europene (CE) au lansat o investigație detaliată cu privire la noua lege germană și sunt în curs de inițiere, foarte curând, a procedurii de pre-infringement (EU Pilot). CE a solicitat autorităților germane clarificări în legătură cu obiectivele, temeiul juridic și mecanismele de punere în aplicare a acestor dispoziții naționale în transportul internațional.

Având în vedere însă că procedura de pre-infrigement a Comisiei Europene este de durată, iar legea salariului minim din Germania este deja în vigoare de la data de 01.01.2015, solicităm Guvernului României să se alăture demersurilor celorlalte guverne europene și să solicite Guvernului Germaniei să introducă un moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania, având în vedere că aceștia reprezintă companii care nu sunt stabilite în Germania.

 

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 29.01.2015

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii