UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 29.07.2016: UNTRR SOLICITĂ MINISTERULUI TRANSPORTURILOR ÎNCEPEREA DEMERSURILOR PRIVIND REALIZAREA UNUI ACORD BILATERAL REFERITOR LA TRANSPORTUL RUTIER INTERNAȚIONAL DE MĂRFURI ÎNTRE ROMÂNIA ȘI CHINA

29.07.2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită Ministerului Transporturilor începerea demersurilor privind realizarea unui acord bilateral referitor la transportul rutier internațional de mărfuri între România și China

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, BAN KI-MOON, a informat în data 26 iulie 2016, că în urma  depunerii instrumentelor de aderare, China a  devenit cea de a  70-a parte contractantă a Convenției vamale privind transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR – Convenția TIR.

Conform Secretarului General ONU, Convenția TIR va intra în vigoare pentru China la 5 ianuarie 2017.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), în calitate de organizație patronală și profesională reprezentând companiile românești de transport rutier și având rol de asociație națională garantă în sistemul TIR, salută aderarea Chinei la Convenția TIR.

Aderarea Chinei la această Convenție creează oportunități mari pentru dezvoltarea operațiunilor de transport TIR între China și Europa, prin Asia Centrală. Aceasta va contribui, într-o măsură mai mare, la facilitarea tranzitului și transportului de mărfuri în regiunea eurasiatică și la dezvoltarea comerțului mondial.

Utilizarea sistemului TIR în China va deschide alternative viabile suplimentare și rute mai puțin congestionate. Transportul și livrarea de mărfuri către destinații finale vor fi efectuate mult mai rapid, mai ieftin și mai eficient decât se întâmplă în prezent.

În acest context Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, solicită Ministerului Transporturilor începerea, în cel mai scurt timp posibil, a demersurilor pentru realizarea unui acord bilateral referitor la transportul rutier internațional de mărfuri între România și China, care să permită transportatorilor români valorificarea oportunității economice deosebite reprezentată de aderarea Chinei la Convenția TIR.

Având în vedere faptul că pentru a putea opera un transport rutier internațional către China, transportatorii români au nevoie de documente de garantare a taxelor vamale pentru mărfurile transportate (TIR), de autorizații de transport pentru camioanele românești operate de aceștia, ca și de vize pentru șoferii profesioniști români, UNTRR solicită implicarea Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru realizarea încheierii unui acord bilateral privind transporturile internaționale rutiere între România și China.

Convenția vamală privind transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR – Convenția TIR a fost încheiată în anul 1975 la Geneva, pentru simplificarea și armonizarea formalităților administrative în transportul rutier internațional. România a aderat la Convenția TIR în anul 1979

Sistemul de tranzit TIR este singurul sistem intermodal de tranzit vamal la nivel mondial, ceea ce constituie un instrument major de facilitare atât de transport cât și de comerț. Peste 35.000 de operatori de transport rutier din întreaga lume sunt deja autorizați să utilizeze sistemul TIR, efectuând aproximativ 1,5 milioane de proceduri TIR de trecere a frontierei pe an.

* * *


Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 29.07.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii