UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 23.01.2019: Comisia TRAN a Parlamentului European a ajuns la un compromis privind măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE, propuse în Pachetul de Mobilitate Curată

23.01.2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Comisia TRAN a Parlamentului European a ajuns la un compromis privind măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE,

propuse în Pachetul de Mobilitate Curată

 

Comisia de Transport și Turism a Paramentului European – TRAN a votat pe 22.01.2019 inițiativa legislativă de revizuire a Regulamentului 1073/2009 vizând măsuri importante de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE și a aprobat amendamentele de compromis propuse de raportorul TRAN cu privire la revizuirea Regulamentului 1073/2009 referitor la regulile de acces la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul. Acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată(2) propus de Comisia Europeană pe 08.11.2017 este acum pregătit pentru votul final în plenul Parlamentului European.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România salută votul TRAN din 22.01.2019 privind revizuirea Regulamentului 1073/2009, în linie cu recomandările de vot ale industriei europene de transport rutier de persoane, susținute de UNTRR, respectiv:

  • A fost reintrodusă noțiunea de "excursie locală" ca fiind parte a unui serviciu ocazional internațional pentru a nu fi confundată cu operațiunile de cabotaj și supusă regimului detașării.
  • S-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice, este obligatorie înființarea unei firme în respectivul Stat Membru, pentru garantarea concurenței loiale
  • A fost menținută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru șoferii care operează transport rutier de persoane.

Deși salutăm rezultatul votului TRAN, continuăm să semnalăm faptul că este necesară  stabilirea unui echilibru optim între deschiderea piețelor interne și protejarea serviciilor publice.

În ceea ce privește pașii următori, raportorul TRAN a precizat, după vot, că  este probabil ca raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 1073/2009 privind regulile de acces la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul să fie votat în plenul Parlamentului European în luna martie 2019. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR considerăm că liberalizarea transporturilor rutiere, atât de marfă cât și de persoane este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, conform foii de parcurs a Comisiei Europene pentru  un spațiu European unic al transporturilor. Considerăm că Președinția Română a Consiliului de Transport UE trebuie să  susțină crearea unei piețe unice veritabile de transport rutier de  persoane în Uniunea Europeană, oferind transportatorilor rutieri români noi oportunități de afaceri și de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european.

 

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 23.01.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii