UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 19.02.2020: UNTRR salută întâlnirea dintre reprezentanții Comisiei Europene și 9 miniștri de transport din UE, inclusiv România : prevederile Pachetului Mobilitate 1 afectează grav obiectivele Pactului Ecologic și a Acordului de la Paris

19.02.2020

Comunicat de presă

UNTRR salută întâlnirea dintre reprezentanții Comisiei Europene și 9 miniștri de transport din UE, inclusiv România : prevederile Pachetului Mobilitate 1 afectează grav obiectivele Pactului Ecologic și a Acordului de la Paris

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută întâlnirea de ieri, 18.02.2020, de la Bruxelles dintre Comisarul pentru Transporturi, doamna Adina Vălean, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans și Ministrul Transporturilor, domnul Lucian Bode, alături de miniștrii de resort din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și Cipru.

Cei 9 miniștri ai transporturilor au înaintat o scrisoare comună în care au atras atenția asupra efectelor negative pe care prevederile viitorului pachet de mobilitate îl pot avea asupra acțiunilor prevăzute în Pactul Ecologic European, solicitând o analiză urgentă a situației, înainte ca pachetul să intre în vigoare. Totodată, a fost argumentat faptul că obligativitatea întoarcerii camioanelor în țara de reședință contravine atât obiectivelor Pactului Ecologic, cât și obiectivelor Acordului de la Paris, iar această impunere va limita funcționarea optimă a pieței unice, unul din pilonii de bază ai construcției UE.

Reamintim că în data de 04.02.2020 a avut loc la Bruxelles o întâlnire între doamna Adina Vălean, Comisarul european pentru Transporturi, și delegația UNTRR, formată din domnul Constantin Isac, Președinte UNTRR, domnul Radu Dinescu, Secretar General UNTRR, Domnul George Șuteu, CEO Agexim Spedition, domnul George Dragomir, Director național de flotă Aquila și doamna Roxana Ilie, Responsabil reprezentare și informare UNTRR.

În cadrul întâlnirii, UNTRR a transmis doamnei Vălean o scrisoare privind impactul Pachetului Mobilitate 1 asupra României- principalele probleme și potențialele soluții pentru realizarea unei piețe europene de transport rutier echitabile. Click aici pentru a consulta documentele.

UNTRR solicită Ministrului Transporturilor din România, în coordonare cu ceilalți miniștri ai transporturilor din țările afectate de Pachetul Mobilitate 1, să realizeze toate demersurile posibile pentru a stopa prevederile care impun întoarcerea obligatorie a camioanelor la fiecare 8 săptămâni, măsură care limitează libera circulație a serviciilor și a forței de muncă, și întoarcerea obligatorie a șoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni, măsură care va reduce numărul șoferilor disponibili pentru derularea activității de transport rutier. Astfel, această măsură ar trebui însoțită și de măsuri compensatorii, precum creșterea angajării tinerilor ca șoferi profesioniști, prin stabilirea vârstei minime legale de 18 ani pentru exercitarea acestei profesii în România (ca în alte 17 state membre UE) sau alocarea unui buget pentru reconversie și formare profesională a șoferilor.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 





Ultima modificare a paginii: 19.02.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii