UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 17.12.2015: UNTRR a sesizat Președintele României, Guvernul României, MFP, ASF, Consiliul Concurenței și a informat Ministerul Transporturilor cu privire la colapsul iminent al pieței asigurărilor RCA și solicită instituirea controlului prețurilor

17.12.2015

Comunicat de presă

UNTRR a sesizat Președintele României, Guvernul României, MFP, ASF, Consiliul Concurenței și a informat Ministerul Transporturilor cu privire la colapsul iminent al pieței asigurărilor RCA și solicită instituirea controlului prețurilor

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Președintele României, Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Concurenței și a informat Ministerul Transporturilor cu privire la evoluțiile recente ale costurilor la asigurările RCA care afectează grav mediul concurențial din România și solicită limitarea valorilor asigurărilor RCA/carte verde, în baza Legii nr. 21/1996, republicată.

În ultimul an, primele RCA au crescut cu peste 300% în industria transporturilor rutiere. Această creștere și perspectiva de continuare a creșterii în același ritm nu este justificată de nivelul de daunalitate RCA de 27% peste primele încasate
Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA era pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale, de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi - peste 96.000 euro!!!
Potrivit Legii Concurenței nr. 21/1996, republicată, prețurile produselor și tarifele serviciilor și lucrărilor se determină în mod liber prin concurență, pe baza cererii și ofertei. Totodată, sunt interzise orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte verde. O asigurare obligatorie prin lege nu trebuie să te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat.

În industria transporturilor rutiere din România sunt implicate peste 33.000 firme de transport mărfuri și persoane, care operează aproape 200.000 de autovehicule licențiate de transport marfă de peste 3,5t și de transport persoane de peste 1+8 locuri, angajând peste 400.000 de oameni!

UNTRR consideră sectorul RCA din România unul în care concurența este substanțial restrânsă prin faptul că doar 9 companii de asigurări sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să activeze pe piața RCA, iar acestea au mărit prețurile cu 300% anual, deși daunalitatea anuală este de 27%.

”Considerăm că aceste evoluții recente ale costurilor la asigurările RCA afectează grav mediul concurențial din România și ne exprimăm îngrijorarea privind direcția către care se îndreaptă costurile asigurărilor RCA. Având în vedere că piața liberă RCA este în pragul colapsului în România, solicităm ca potrivit art. 4, pct. 2 din Legea nr. 21/1996, republicată, Guvernul cu avizul Consiliului Concurenței și prin ASF să instituie controlul prețurilor, întrucât prețurile nu se mai stabilesc în mod liber, pe baza cererii și ofertei”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

La 1 ianuarie 2016 aplicarea directivei Solvency II și situația din piața românească RCA după falimentul ASTRA, creștere de la 1% la 5% a contribuției către Fondul de Garantare, vor conduce la o nouă majorare a prețurilor RCA, care nu mai poate fi acceptată!

Guvernul nu trebuie să aștepte producerea unei catastrofe, ci trebuie să intervină pentru limitarea valorilor asigurărilor RCA/carte verde la maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme. Consiliul Concurentei nu poate avea opinii decât legate de o piață liberă, ar fi bine să se preocupe să fie și funcțională. Când piața liberă nu mai funcționează, solicităm măsuri proactive și nu reactive! Solicităm corecții înainte să fie prea târziu!

* * *


Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 17.12.2015

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii