UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 13.02.2019: Parlamentul European va vota săptămâna aceasta liberalizarea transportului rutier de persoane în UE, propusă prin Pachetul de Mobilitate Curată

13.02.2019

COMUNICAT DE PRESĂ

Parlamentul European va vota săptămâna aceasta liberalizarea transportului rutier de persoane în UE, propusă prin Pachetul de Mobilitate Curată

 

Plenul Parlamentului European - PE reunit la Strasbourg va vota pe 14 februarie 2019 măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE, cuprinse în cadrul raportului Comisiei de Transport și Turism -TRAN referitor la propunerea de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul. Reamintim că acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată(2) a fost propus de Comisia Europeană pe 08.11.2017, iar raportul TRAN pe marginea propunerilor legislative de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE a fost aprobat pe 22.01.2019.

Plenul PE din 14.02.2019 va vota raportul adoptat de TRAN, alături de orice alte amendamente care pot fi depuse de "grupuri de amendamente" (grupuri de 38 de deputați și / sau grupuri politice).

În dezbaterile pe marginea revizuirii Regulamentului 1073/2009, UNTRR a susținut că este necesară  stabilirea unui echilibru optim între deschiderea piețelor interne și protejarea serviciilor publice. De asemenea, UNTRR a salutat prevederile de compromis ale raportului TRAN privind revizuirea Regulamentului 1073/2009, în linie cu recomandările industriei europene de transport rutier de persoane, respectiv:

  • A fost reintrodusă noțiunea de "excursie locală" ca fiind parte a unui serviciu ocazional internațional pentru a nu fi confundată cu operațiunile de cabotaj și supusă regimului detașării.
  • S-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice, este obligatorie înființarea unei firme în respectivul Stat Membru, pentru garantarea concurenței loiale.
  • A fost menținută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru șoferii care operează transport rutier de persoane.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR consideră că raportul  TRAN este favorabil dezvoltării industriei de transport rutier de persoane in condiții de siguranță și concurență loială, asigurând creșterea  transportului cu autobuze și autocare în UE.

Parlamentul European trebuie să  susțină liberalizarea transporturilor rutiere și  crearea unei piețe unice veritabile de transport rutier în Uniunea Europeană, atât de marfă cât și de persoane, aceasta fiind o prioritate la nivelul Uniunii Europene. 

În acest sens, UNTRR solicită Eurodeputaților români să sprijine adoptarea unui cadru legislativ european care să ofere transportatorilor rutieri români noi oportunități de afaceri și de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 13.02.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii