UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 09.03.2020: UNTRR solicită Guvernului clarificări referitoare la restricțiile de trafic rutier pe teritoriul României pentru transporturile de marfă cu autovehicule mai mari de 3,5 t precum și pentru transporturile de persoane către și dinspre Italia

09.03.2020

Comunicat de presă

UNTRR solicită Guvernului clarificări referitoare la restricțiile de trafic rutier pe teritoriul României pentru transporturile de marfă cu autovehicule mai mari de 3,5 t precum și pentru transporturile de persoane către și dinspre Italia

 

Conform deciziilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) începând cu 9 martie 2020, ora 12.00,  intră în vigoare restricțiile de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus (COVID - 19).

Având în vedere că în deciziile CNSSU nu se specifică nicio restricție/recomandare privind  transporturile de marfă cu autovehicule mai mari de 3,5t și nici despre transportul de persoane către și dinspre Italia cu plecare/destinație România, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului clarificări referitoare la restricțiile impuse.

UNTRR donează autorităților/M.A.I. domeniul www.cnssu.ro și solicită în era digitală publicarea în mod organizat și grupat a tuturor informațiilor CNSSU - Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și a altor informații oficiale pe această pagină de internet.

UNTRR dorește să menționeze că Guvernul italian a publicat un decret în data de 8 martie 2020 în care menționează că transportul de mărfuri nu este restricționat în zonele afectate de noul coronavirus: „Mărfurile pot intra și ieși din zonele menționate în decretul de astăzi (08.03.2020). Transportul mărfurilor este considerat un motiv ocupațional fundamentat pentru mobilitate: transportatorii pot, prin urmare, intra și ieși în/din zonele afectate și se pot deplasa în aceste zone, însă numai în scopul livrării și/sau colectării mărfurilor”, click aici pentru mai multe detalii sau detalii pe www.untrr.ro

De asemenea, UNTRR solicită Guvernului asigurarea de facilități suplimentare pentru șoferii profesioniști în zonele aglomerate, în special în cadrul punctelor de trecere a frontierei, pentru a limita riscul de infecție cu Covid 19 (noul coronavirus).

Prin natura muncii prestate, șoferii profesioniști au o activitate extrem de mobilă, iar transportul rutier internațional interconectează toate economiile statelor membre și toate sectoarele economice ale UE. Astfel, riscul ca șoferii profesioniști să fie expuși la infectarea cu noul coronavirus este mai ridicat, iar autoritățile române ar trebui să ofere facilități suplimentare în cazul acestora, inclusiv realizarea unei campanii de informare punctuale care să ofere sfaturi special adaptate șoferilor.

UNTRR solicită Guvernului să asigure facilități suplimentare pentru șoferii profesioniști în zonele aglomerate, în special în cadrul punctelor de trecere a frontierei. Totodată, centrele de logistică  trebuie să ofere la locurile de încărcare/descărcare facilități suplimentare pentru asigurarea igienei în concordanță cu cerințele actuale ale măsurilor împotriva Covid19 – asigurarea de materiale dezinfectante in cantități suficiente.

Pe zona de transport persoane, dacă autoritățile vor impune anulări de trasee sau închiderea unor localități, Guvernul trebuie să aibă în vedere să asigure compensări pentru suspendarea activității.

Reamintim că transportul rutier a fost și în 2019 principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro, în creștere cu 10% față de 2018. Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde de euro și peste jumătate din soldul total al comerțului internațional cu servicii.

Transmiterea noului coronavirus se face direct pe cale respiratorie, dar este posibilă și transmiterea indirectă prin atingerea cu mână a unui obiect sau suprafețe contaminate și apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor.  

UNTRR recomandă șoferilor spălarea mâinilor de multe ori, evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, curățarea tuturor suprafețelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool și apelarea 112 dacă au febră, tușesc sau dacă au avut operațiuni de transport în zonele aflate în carantină din Europa.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane

Ultima modificare a paginii: 09.03.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii