UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 03.08.2016: UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM se întâlnesc astăzi la ora 14:00 cu reprezentanții Guvernului și ASF, considerând că aceasta este ultima soluție de reducere a tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri, după 6 luni de povești din partea ASF

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM se întâlnesc astăzi la ora 14:00 la Guvern pe tema RCA cu Vicepremierii Costin Borc și Vasile Dâncu, Directorul de cabinet al Primului-Ministru, Paul Gheorghiu și cu un reprezentant ASF, transportatorii rutieri având așteptări mari de la această întâlnire, fiind o ultimă soluție de reducere a tarifelor RCA după 6 luni de povești din partea Autorității de Supraveghere Financiară.

Guvernul poate interveni, cu avizul Consiliului Concurenței, pentru limitarea tarifelor RCA la valorile pe care le înainteaza ASF ca fiind oficiale. În acest sens, patronatele din transporturile rutiere solicită blocarea tarifelor de primă RCA la următoarele valori maximale pe toată această perioadă, conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta pentru perioada 2013 – 2015 de către compania de consultanță Milliman la cererea ASF:

  • 1.050 lei/an - turisme persoane juridice
  • 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kg
  • 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg
  • 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg
  • 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg
  • 2.129 lei/an – autobuze transport persoane

Deși s-au purtat discuții repetate începând cu luna noiembrie 2015 la nivelul ASF și a Guvernului, situația s-a agravat, până în acest moment tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane majorându-se cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o poliță RCA pentru un autotractor - clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an față de 4.000 lei în 2014.

Situația semnalată a devenit extrem de critică, majoritatea transportatorilor rutieri fiind aduși la faliment.

Față de această situație care este caracterizată de un dezechilibru major între cerere și ofertă pe o piață captivă, generată de poziția asigurătorilor ale căror creșteri de primă sunt concertate, Guvernul trebuie să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței.

UNTRR a invitat toate asociațiile din transporturile rutiere la o întâlnire de coordonare a actiunilor împotriva creșterii prețurilor RCA, iar COTAR, ARTRI, APTE, APULUM au răspuns afirmativ acestei invitații.

Cele 5 asociații din transporturile rutiere s-au întâlnit în data de 19 iulie, când au fost semnate două documente - o solicitare de întâlnire cu Primul-Ministru și o solicitare către ASF pentru transmiterea integrală a raportului Milliman.

Astăzi, 3 august 2016, o delegație a celor 5 organizații - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE, APULUM va avea o întâlnire la Guvern cu cei doi vicepriministri, șeful de cabinet al Primului-Ministru și cu un reprezentant ASF. Solicitarea este clară: intervenția Guvernului pentru limitarea primelor RCA la valorile din raportul Milliman.

 

Ultima modificare a paginii: 03.08.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii