UNTRR


26.02.2016, COMUNICAT DE PRESĂ: UNTRR respinge noul proiect de lege RCA deoarece nu conduce la o reducere a prețurilor pe segmentul RCA, fiind redactat doar în interesul companiilor de asigurări

26.02.2016

Comunicat de presă

UNTRR respinge noul proiect de lege RCA deoarece nu conduce la o reducere a prețurilor pe segmentul RCA, fiind redactat doar în interesul companiilor de asigurări

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) respinge noul Proiect de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule (RCA), înaintat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Parlament și Ministerul Finanțelor Publice, deoarece în forma actuală nu conduce la o reducere a prețurilor pe segmentul RCA și presupune doar obligații pentru asigurați, atât persoane fizice, cât și juridice, fiind redactat numai în interesul companiilor de asigurări.

Încă din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF polițe RCA încheiate de companiile de transport, unde se puteau observa creșteri de până la 300% comparativ cu polițele precedente, lucru confirmat și de Consiliul Concurenței în urma anchetei realizate în cadrul companiilor de asigurări: în perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, tarifele RCA pentru transportul de marfă au crescut între 19% - 183%, iar pentru transportul de persoane creșterile au ajuns la 226% (mai multe detalii aici).

UNTRR a arătat că o modalitate de scădere a tarifelor RCA este aceea în care toate autovehiculele din România ar fi asigurate RCA, urmând ca prima medie pentru vehiculele comerciale să scadă la 1.100 de euro, în timp ce prima medie pentru autoturisme s-ar reduce la 95 de euro.

Creșterea gradului de cuprindere în asigurarea RCA a tuturor autovehiculelor s-ar putea realiza prin verificarea polițelor RCA cu ajutorul camerelor de supraveghere CNADNR – numerele de înmatriculare citite de aceste camere se vor exporta periodic către ASF, unde se vor compara cu baza de date existentă și va presupune sancționarea celor care nu au asigurare.

Reducerea fraudei pe segmentul RCA s-ar putea realiza prin măsuri administrative la emiterea polițelor RCA, respectiv conexiunea la baza de date a DRPCIV/RAR, după sistemul existent și funcțional utilizat la emiterea rovinietelor, vehiculul fiind identificat pe baza unicității numărului de înmatriculare și a seriei de șasiu. În urma identificării vehiculului în baza de date a DRPCIV/RAR, seria de șasiu este completată în mod automat în aplicație.

Totodată, elaborarea unui ghid de vătămări corporale ar putea conduce la reducerea tarifelor la asigurările RCA.

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 26.02.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii