UNTRR


Noua iniţiativă de transporturi terestre euro-asiatice a IRU prinde viteză

Noua iniţiativă a transporturilor terestre euro-asiatice a IRU (NELTI) a intrat în cea de-a doua fază prin intermediul elaborării, în parteneriat cu Banca asiatică de dezvoltare, a unei foi de drum pentru reducerea duratei şi costurilor transporturilor rutiere de mărfuri în ţările de tranzit între China şi Europa.

Moscova - Lansată în septembrie 2008 la Taşkent, Uzbekistan, Noua iniţiativă a transporturilor terestre euro-asiatice a IRU (NELTI), ale cărei rezultate foarte interesante au fost prezentate în cursul celei de-a 5a Conferinţe Euro-asiatice a transporturilor rutiere IRU în iunie 2009, intră deja în cea de-a doua fază.

A doua etapă a proiectului NELTI (NELTI 2) va fi axată pe punerea în aplicare a unei foi de drum care să identifice problemele de rezolvat şi măsurile necesare reducerii timpilor şi costurilor transporturilor rutiere de mărfuri între China şi Europa. Bazându-se pe o strânsă colaborare între IRU şi Banca asiatică de dezvoltare (BAD) în cadrul Programului de cooperare economică regională pentru Asia centrală (CAREC), proiectul NELTI 2 ar trebui să dureze doi ani.

Numărul de întreprinderi de transport implicate în proiectul NELTI 2 s-a dublat, incluzând deja Azerbaidjanul, Belarus, Federaţia Rusă, Georgia, Iranul, Kazahstanul, Kirghistanul, Uzbekistanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul, Turcia şi Ucraina. De asemenea, acoperirea geografică a proiectului s-a extins mult şi itinerariile monitorizate includ deja rute pe teritoriul chinez.

La cele trei itinerarii principale ale NELTI - nord, centru şi sud -, se adaugă acum o rută către Afghanistan care va fi prelungită ulterior până în Orientul Mijlociu. Un Grup de lucru se va consacra studiului condiţiilor de expediere a mărfurilor din Europa şi China către Afghanistan şi va elabora recomandări pentru facilitarea transportului rutier şi a comerţului către această destinaţie.

NELTI 2 beneficiază de asemenea de un sprijin practic şi politic întărit din partea autorităţilor de transport din Uzbekistan, Kirghistan şi din Tadjikistan graţie Protocoalelor de înţelegere semnate cu IRU, care marchează o turnură a cooperării şi angajamentului de a atinge obiectivele proiectului NELTI 2 în aceste ţări. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, şi Preşedintele Tadjikistanului, Emomalii Rakhmon, au făcut de asemenea cunoscut interesul sporit pentru această iniţiativă discutând cu IRU dispoziţiile practice necesare la nivel naţional pentru creşterea potenţialului de tranzit în ţările lor.

Delegatul general IRU pe lângă CSI, Igor Rounov, a indicat: "NELTI 2 constituie o evoluţie majoră de la monitorizare la practică pentru a suprima concret ultimele obstacole ale dezvoltării transportului rutier internaţional pe continentul euro-asiatic, şi în special pierderile de timpi colosale la frontiere provocate de procedurile vamale necorespunzătoare, care reprezintă 40% din timpul total al rutelor efectuate. Creşterea spectaculoasă a economiilor asiatice a antrenat schimbări fără precedent pentru legăturile de transport între Europa şi Asia care necesită acordarea priorităţii promovării şi facilitării în continuare a transportului rutier. NELTI 2 va acţiona foarte concret ca un catalizator în cadrul acestui obiectiv politic, creând în acelaşi timp noi rute cu actori noi şi metode noi organizaţionale."

Proiectul NELTI al IRU este o nouă etapă esenţială pentru obiectivul IRU care vizează interconectarea între ele şi la marile pieţe mondiale ale tuturor întreprinderilor prezente pe continentul euro-asiatic, precum şi la sensibilizarea şi mai mult a lumii politice şi comerciale la formidabilele oportunităţi economice pe care le oferă transportul rutier de-a lungul acestui pod terestru.


Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.iru-nelti.org.

Citiţi raportul final NELTI.

Ultima modificare a paginii: 14.10.2009

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii