UNTRR


Comunicat de presă IRU, 25 august 2016: Caravana pilot a coridorului comercial China-Rusia demonstrează disponibilitatea pentru extinderea Sistemului TIR

25.08.2016

Caravana pilot a coridorului comercial China-Rusia demonstrează disponibilitatea pentru extinderea Sistemului TIR

 

Ulan-Ude, Rusia, 25 august 2016 – Caravana pilot a coridorului comercial China-Rusia și-a atins obiectivul de a testa cu succes ruta comercială rutieră de 2,200 km între China, Mongolia și Rusia, înaintea implementării sistemului TIR în China.

Traseul s-a încheiat în Ulan-Ude, capitala Republicii Federale Ruse Buriatia, iar caravana a fost întâmpinată cu căldură, printr-o ceremonie de închidere, de către Ministrul adjunct al Transporturilor din guvernul Buriatia și delegații din Rusia, China și Mongolia.

Caravana pilot a fost un reper important în pregătirile pentru implementarea sistemului TIR în China care va facilita comerțul dintre Asia și Europa. Singurul sistem universal de tranzit vamal din lume, sistemul TIR a fost operațional de peste 30 de ani în Rusia iar în Mongolia de peste 10 ani.

Recenta ratificare a Chinei la Convenției TIR a ONU va crește în mod semnificativ volumul potențial al comerțului internațional în regiune și va oferi noi rute comerciale cu acces la mare pentru Mongolia și alte zone fără ieșire la mare din Rusia și Asia Centrală.

Caravana, organizată de ministerele transporturilor din cele trei țări și sprijinită de IRU, a fost compusă din nouă camioane care au călătorit împreună pe așa-numita rută veche a ceaiului.

La sfârșitul călătoriei a avut loc o masă rotundă la Ulan-Ude care a reunit peste 80 de participanți din partea autorităților publice și de afaceri pentru a evalua caravana și a planifica o viitoare cooperare între cele trei țări.

Schimbul de informații și colaborarea dintre China, Mongolia și Rusia privind necesitățile vamale,   de administrare, de transport și cele tehnice vor contribui la continuarea armonizării necesare în reglementările de transport și proceselor pe care IRU le-a susținut pentru îmbunătățirea mobilității, comerțului și dezvoltării economice.

S-a convenit la masa rotundă că ruta comercială este deja operațională și adecvată pentru viitoarele transporturi sub acoperire TIR. S-a identificat nevoia de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în anumite zone și s-a convenit îmbunătățirea acesteia. Lansarea unui grup de lucru format din reprezentanți din cele trei guverne, cu posibilitatea implicării și a sectorului privat, ar putea contribui la dezvoltarea în continuare a comunităților și a economiilor de-a lungul acestui traseu.

Dmitri Cheltsov, reprezentantul IRU în Eurasia, a subliniat în cadrul mesei rotunde că "IRU va colabora îndeaproape cu guvernul chinez pentru implementarea sistemului TIR în regiune prin găsirea de noi rute de transport eficiente și mai rapide între China, Rusia și Europa."

Pengcheng Qu, reprezentantul IRU în China și Asia de Sud-Est, a declarat că "sistemul TIR este utilizat de peste 60 de ani în multe țări și a dovedit că timpul de tranzit în transporturi s-a redus considerabil. Așteptăm cu nerăbdare să observăm aceste beneficii în China și la partenerii săi comerciali regionali."

Ultima modificare a paginii: 29.08.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii