UNTRR


9 Februarie 2009

"12 zile" pentru a salva turismul european cu autocare

IRU indeamnă Parlamentul European şi Consiliul să adopte derogarea celor 12 zile pentru turismul internaţional cu autocare, care să permită mai mult de un serviciu.

Bruxelles - Industria de autocare europeană este profund preocupată de potenţiala restricţionare a viitoarei derogări a celor 12 zile pentru turismul internaţional cu autocare numai la un singur serviciu, pentru că această propunere ignoră acordul şi nevoile partenerilor sociali.

Industria europeană de autocare, alături de partenerii săi din sectorul turistic şi de călătorii, a arătat cât se poate de clar că viitoarea derogare a celor 12 zile trebuie să includă posibilitatea pentru operatori de a utiliza derogarea pentru o combinaţie de mai mult de un serviciu ajungând până la 12 zile, dacă se doreşte să aibă o valoarea reală pentru industrie şi clienţii săi. Această posibilitate a fost deja prezentată în amendamentul Parlamentului European votat în plen de o mare majoritate de partide pe 5 iunie 2008, urmare unui acord realizat de partenerii sociali.

Graham Smith, Presedintele Consiliului de transport Persoane al IRU a spus: "Prevederea a numeroase măsuri de sprijin incluse în amendamentul parlamentar propus, garantează un nivel foarte ridicat de siguranţă rutieră pentru orice tip de servicii până la 12 zile, fie că este vorba de un singur serviciu de 12 zile sau de o combinaţie de servicii ajungând până la 12 zile. O restricţionare a utilizării derogării pentru un singur serviciu nu va face decât să crească costurile operatorilor cu până la 15%, reducând în acelaşi timp considerabil flexibilitatea acestora în organizarea de curse şi în realizarea cerinţelor clienţilor. Un asemenea efect ar reduce considerabil impactul pozitiv aşteptat al reitroducerii derogării celor 12 zile."

De aceea, IRU solicită Parlamentului European şi Consiliului să adopte derogarea celor 12 zile pentru turismul internaţional cu autocarul, care să permită mai multe servicii ajungând până la 12 zile.

De asemenea, IRU solicită instituţiilor europene să asigure ca derogarea, care trebuie să reflecte acordul realizat anterior de partenerii sociali, să intre în vigoare imediat după publicarea în Jurnalul Oficial al CE.

In contextul nefavorabil al celei mai grave crize economice de la cel de al-doilea război mondial, întreaga industrie europeană de călătorii se întoarce acum către miniştrii de transport UE şi europarlamentari pentru a-şi realiza responsabilităţile de a-i ajuta pe şoferi şi operatori in crearea unui stimulent pentru industria turistică prin adoptarea unei derogari de 12 zile flexibile, în săptămânile următoare.

A se vedea petiţia semnată de 20.000 de şoferi şi operatori.

Ultima modificare a paginii: 10.02.2009

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii