UNTRR


Comunicat de presă 13.01.2012 - OMV Petrom scumpeşte carburanţii, din nou, pentru a-şi acoperi costurile din amenda cu care a fost sancţionată de Consiliul Concurenţei?

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România atenţionează asupra unor noi nereguli în funcţionarea pieţei petroliştilor: OMV PETROM scumpeşte carburanţii, din nou, pentru a-şi acoperi costurile din amenda cu care a fost sancţionată de Consiliul Concurenţei?

În data de 10.01.2012, Consiliul Concurenţei a anunţat în mod oficial amendarea unor importante companii petroliere din România pentru o înţelegere neregulamentară între acestea, al cărei iniţiator a fost OMV PETROM, privind scumpirea unui sortiment de combustibil.

Pe 12.01.2012, imediat după sancţiunile anunţate de Consiliul Concurenţei, OMV Petrom a majorat preţurile carburanţilor la toate sortimentele cu 9 bani pe litru. De la începutul acestui an, în mai puţin de 1 lună, compania OMV PETROM a majorat preţul motorinei de 3 ori, ajungându-se la o creştere totala de 26 de bani/litru motorină!

Din creşterea totală de 26 bani/litru motorină, se poate justifica numai o creştere de 8,53-10 bani/litru urmare majorării accizelor începând de la 01.01.2012, conform analizei comunicate de UNTRR in data de 30.12.2011.

În condiţiile în care preţul petrolului pe piaţa internaţională este stabil, considerăm că diferenţa de 16 bani/litru reprezintă o creştere nejustificată şi abuzivă a preţului motorinei, prin care compania OMV PETROM transferă asupra transportatorilor amenda care i-a fost aplicată de Consiliul Concurenţei - acesta fiind singura explicaţie posibila a acestei majorări.

De asemenea, ca lider pe piaţa carburanţilor, OMV PETROM influenţează comportamentul celorlalţi actori importanţi de pe această piaţă precum ROMPETROL şi LUKOIL, care la rândul lor au crescut nejustificat preţul motorinei cu până la 17 bani/litru în acest an.

Atragem atenţia asupra impactului negativ în lanţ pe care distorsiunile de pe piaţa carburanţilor îl exercită asupra funcţionării celorlalte sectoare ale economiei naţionale, începând cu transporturile rutiere, continuând cu toate celelalte sectoare pe care acestea le deservesc, până la preţul final al produselor de pe raft.


UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Ultima modificare a paginii: 16.07.2012

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii