UNTRR


Acceptarea Alianţei patronatelor ca membră a Patronatului european UNICE

Informare cu privire la coagularea mişcării patronale din România şi dobândirea calităţii de membru asociat al Patronatului European UNICE

1. Scurt istoric

Confederaţia Naţională a Patronatului Român – CNPR, în cadrul căreia UNTRR participă activ, în calitate de membru fondator, s-a implicat în acţiunea de coagulare a principalelor structuri ale angajatorilor din România, iniţiată de Confederaţia Patronatelor din România - CPR, în vederea realizării unei mai bune susţineri a intereselor patronale la nivel naţional şi internaţional.

Astfel, la data de 17.05.2004 s-a înfiinţat Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), reunind următoarele importante confederaţii patronale naţionale:

-         Asociatia Oamenilor de Afaceri din România - A.O.A.R.

-         Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii - ARACO

-         Asociatia Româna a Bancilor - A.R.B.

-         Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri - I.E.M.A.

-         Confederatia Nationala a Patronatului Român - C.N.P.R.

-         Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din România - C.P.I.S.C.

 

Demersurile de unificare a mişcării patronale din România sub umbrela ACPR au cuprins următoarele momente principale:
• Infiintata cu denumirea CPR (Confederatia Patronatelor din Romania) în 27 ianuarie 2000.
• Devine membra cu drepturi depline a IOE (International Organisation of Employers ) în 4 iunie 2001.
• Isi schimba denumirea in ACPR (Alianta Confederatiilor Patronale din Romania) la 9 aprilie 2004, prilej cu care are loc si o restructurare interna, sunt primiti membri noi si se elaboreaza strategia privind aderarea la UNICE.

 

2. Locul şi rolul ACPR în cadrul mişcării patronale din România

ALIANTA este persoana juridica româna de drept privat, autonoma, fara caracter politic, fara scop patrimonial si neguvernamentala, constituita prin libera asociere a membrilor sai.

Scopul ALIANTEI este realizarea unui organism comun al patronatelor, cu statut si regulament de functionare propriu, pentru reprezentarea unitara a miscarii patronale la nivel national si international, precum si pentru obtinerea integrarii economiei nationale românesti, în conditii cât mai profitabile, în mecanismele economice europene si mondiale.


 Misiunea asumată de ACPR are ca principale repere:

- Integrare economica europeana în condiţii cât mai profitabile pentru economia natională, în contextul european si mondial

- Pace sociala: Reprezentarea si sustinerea unitara a intereselor comune ale Patronatului românesc, în dialogul social tripartit local, national si international .

- Prosperitate: Implicarea patronatului român în realizarea unui nivel de trai general, decent, bazat pe respectul si rasplata muncii si pe optimizarea mecanismelor protectiei sociale.

- Dezvoltare durabila: Sustinerea, elaborarea si implementarea politicilor de dezvoltare economica durabila în conditii de cresterea competitivitatii si reducerea impactului asupra mediului înconjurator

- Sprijinul initiativei antreprenoriale având ca scop ameliorarea mediului de afaceri, diminuarea pâna la eliminare a manifestarilor economiei subterane, simplificarea si eficientizarea sitemului legislativ / normativ în economie

 

Acceptarea ACPR în Patronatul european – un succes al patronilor din România

Unul din obiectivele importante pe care ACPR şi le-a stabilit încă de la înfiinţare, a fost aderarea la cea mai importantă structură patronală europeană – Uniunea Federaţiilor Patronale şi Industriale Europene (UNICE ). Ca urmare a cererilor de aderare formulate de de ACPR, precum şi de alte organizaţii patronale din ţară, o misiune a UNICE a vizitat România în cursul lunii aprilie 2004, pentru a realiza o evaluare a mişcării patronale româneşti şi a principalilor reprezentanţi ai acesteia.

Rezultatele acestei misiuni au fost sintetizate într-un raport adresat Consiliului Preşedinţilor Organizaţiilor Membre ale UNICE, prin care s-a recomandat primirea ACPR ca membră a Patronatului european. 

În urma Consiliului Prezidenţial al UNICE, întrunit la data de 11 iunie 2004 la Dublin, pe baza raportului realizat şi al recomandărilor Comitetului de afiliere membri şi a Comitetului executiv, s-a a aprobat primirea ACPR – România ca membru asociat al UNICE, începând cu 1 iulie 2004.

Domnul Copos, Preşedinte ACPR, apreciază că dobândirea de către ACPR a calităţii de membru al UNICE este un succes al României în cadrul procesului complex de aderare la Uniunea Europeană, care va facilita integrarea structurilor româneşti în mecanismele economiei de piaţă unionale.

În noua sa calitate de membru UNICE, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România îşi declară întreaga disponibilitate de colaborare cu Guvernul şi cu partenerii săi sociali, în cadrul structurilor de diaog social tripartit, contribuind cât mai eficient la luarea de decizii corecte pentru mediul de afaceri românesc.

Ultima modificare a paginii: 20.08.2005

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii